Fotobanka Shutterstock - Photo agency Shutterstock (English version)

Ve fotobankách obecně můžete vydělávat desítky, stovky, a v mnoha případech i tisíce dolarů měsíčně prodejem svých fotek nebo grafiky z pohodlí domova. Výše výdělků je závislá především na vašem úsilí a odhodlání zdokonalovat se. Konkrétně fotobanka Shutterstock je díky modelu předplatného (kupující tím jsou motivováni stahovat i to, co momentálně nutně nepotřebují) jedinečná a jednou z nejvýdělečnějších. Můžete posílat nejen fotografie, ale i bitmapové či vektorové ilustrace, které jsou velmi žádané, proto bych doporučil prodávat hlavně ilustrace a zejména ty vektorové. I v případě, že se rozhodnete prodávat fotky, doporučuji minimálně pro vstupních 10 obrázků (viz. níže) použít ilustrace. Vyhnete se tak velmi častým důvodům odmítnutí fotek pro technickou nekvalitu, jako je šum, špatné vyvážení bílé apod. Pro jejich tvorbu můžete použít z komerčních programů např. Adobe Illustrator (česká 30 denní zkušební verze, český manuál), z nekomerčních např. Inkscape. Jako příklad reálného výdělku lze uvést uživatele Logos, který se pochlubil na fóru Shutterstocku výdělkem 351 dolarů (cca 6000 Kč) za jediný den. Registrace i nahrávaní fotek je zdarma a proto nejhorší věc, která se vám může stát je malý výdělek. Z vlastních zkušeností můžu říct, že při konstantním úsilí mají vaše výdělky tendenci časem růst úměrně s možstvím nahraných fotek nebo ilustrací, ale hlavně s jejich kvalitou. Je přitom důležité si uvědomit, že obrázky z fotobank kupují především profesionální designéři pro použití při tvorbě designů webů, obalů různých výrobků atd.

Postup při registraci

Pokud vás to zaujalo a chcete začít vydělávat, stáhněte si nejprve výborný překladač z angličtiny (je samozřejmě zdarma), který se vám bude hodit i přesto, že angličtinou třeba jakž takž vládnete.

Pro registraci klikněte na následující odkaz (potom se vraťte na tuto stránku): Fotobanka Shutterstock

Úplně dole pod přihlašovacím formulářem klikněte na "Not a Member? Sign Up to make $$$ now!", kde už uvidíte registrační formulář. Zde vyplníte pole formuláře odvrchu:

  • Full Name / jméno a příjmení
  • Desired Display Name / zvolte si pseudonym (zobrazuje se u fotek)
  • Desired Username / zvolte si uživatelské jméno
  • Address / vaše adresa řádek 1
  • Address Line 2 / vaše adresa řádek 2 (pokud se nevleze na první řádek, jinak ponechte nevyplněné)
  • City / město
  • State / stát (napište Czech Republic)
  • Zip / PSČ
  • Email Address / vaše emailová adresa
  • Phone Number / vaše telefonní číslo
  • Country / země (vyberte Czech Republic)
  • Payout Method / metoda platby (čili kam vám budou posílat výdělky, doporučuji elektronickou peněženku moneybookers)
  • Payout Email Address / emailová adresa u moneybookers (pokud je odlišná, jinak ponechte nevyplněné)
  • Desired Password / zvolte si heslo
  • Enter Password Again / vaše heslo ještě jednou
  • How Did You Hear About Us? / jak jste se o nás dozvěděli (zde můžete napsat "ref=259384", což je moje referenční číslo)
  • Other Agencies / jiné agentury kde prodáváte fotky (můžete nechat nevyplněné).
  • Jakmile formulář odešlete musíte nahrát vaše ID (čímž si ověří vaši totožnost, budou vám přece posílat peníze a mnohdy ne málo). Jako ID poslouží nejlépe vyfocená nebo naskenovaná ta strana vašeho pasu, kde máte fotku. Pokud se bojíte zneužití, můžete vložit do fotky navíc třeba text "for shutterstock only", ale údaje by měli zůstat čitelné. Ideální jsou rozměry 800 x 600 pixelů. Osobně si myslím, že fotobanka takového formátu nemá důvod komplikovat si život zneužíváním osobních údajů svých "dodavatelů". Pokud pas nemáte, tak můžete použít občanku nebo řidičák.

    Po odeslání vašeho ID se dostáváte na stránku s pravidly pro člena, která musíte samozřejmě odsouhlasit kliknutím na Accept. Po odsouhlasení následují pravidla pro nahrávání, kde se mimo jiné píše, že můžete nahrávat jen své výtvory atd. Pokud souhlasíte, klikněte na Accept.

    Teď jste se ocitli na hlavní stránce vašeho účtu a nyní musíte počkat až vám dojde email, že vaše ID bylo schváleno. Jakmile vám účet schválí budou po vás chtít poslat přesně 10 ukázkových fotek nebo ilustrací a pokud vám schválí alespoň 7 z 10, tak jste přijati a můžete už posílat libovolné množství fotek či ilustrací. Na těchto prvních 10 obrázcích si dejte záležet a nepodceňujte to, protože pokud vám neschválí alespoň těch 7, tak další možnost s jinými 10 obrázky budete mít až za měsíc.

    Požadavky na nahrávané vektorové ilustrace

    Vektorové ilustrace musí být ve formátu EPS verze 3 (Adobe Illustrator 8) do velikosti 5 MB a ke každé ilustraci musí být navíc nahrán náhled ve formátu JPG, který má na delší straně 500 obrazových bodů (pixelů) a má stejný název jako EPS soubor, např. ukazka.eps a ukazka.jpg

    Postup při nahrávání ilustrací

    Nejpohodlnější je nahrávání přes FTP klienta (další možností je upload přímo přes jejich www rozhraní), kde jako server pro připojení použijete ftp.shutterstock.com, uživatelské jméno a heslo použijete stejné jako pro přihlášení do statistik. Jako FTP klienta vám můžu doporučit např. Total Commander

    Jakmile nahrajete ke každé ilustraci EPS i JPG soubor, bude nějakou chvíli trvat, než se obrázky zpracují (v FTP prostoru budou soubory postupně mizet) a objeví se ve "Waiting to be submitted", kde už potom stačí doplnit ke každému obrázku stručný název, klíčová slova (7 - 50 slov, pro prvních 10 ilustrací doporučuji raději méně, ale více relevantních) a kategorie (jedna podle obsahu ilustrace, druhá je u ilustrací vždy Illustration). Vše musí být samozřejmě v angličtině. Pro výběr slovíček používám tohoto šikovného pomocníka.

    Závěr

    Inspirujte se, ale nekopírujte. Přeji vám hodně stěstí a trpělivosti do další práce a nezapomeňte, že žádný učený z nebe nespadl a že trpělivost růže přináší.